Στην ασφυκτικά γεμάτη από το εκλεκτό μας κοινό και σε έντονα συγκινησιακό κλίμα, ολοκληρώθηκε η επετειακή εκδήλωση μνήμης του θρυλικού αντιτορπιλικού ΥΔΡΑ, το οποίο βυθίστηκε μετά από σφοδρή αεροπορική επίθεση γερμανικών στούκας νότια των νησίδων Λαγούσες στο Σαρωνικό, την 22 Απριλίου 1941.

Οι εκλεκτοί ομιλητές κ. Κωνσταντίνος Θωκταρίδης, Αριστομένης Μπιλάλης, Υποπλοίαρχος (Ο) Αθανάσιος Παπαδημητρόπουλος Π.Ν και η κα Ειρήνη Γιατροπούλου ανέπτυξαν λυσιτελώς το θέμα.

Στη συνέχεια προβλήθηκε ομώνυμο ντοκιμαντέρ στη δημιουργία του οποίου είχε συμμετάσχει η κα Γιατροπούλου, ενώ σκηνές από υποβρύχιες λήψεις του ναυαγίου του ΥΔΡΑ αναλύθηκαν από τον δύτη Κώστα Θωκταριδη.
Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών ακολούθησε επίδοση αναμνηστικού στον Αντιναύαρχο (Μ) ε.α Βασίλειο Δημητροπουλο Π.Ν από τον Διευθυντή της ΥΙΝ, ως ένδειξη τιμής λόγω της ευγενικής εκ μέρους του πρόσφατης παραχώρησης στην ΥΙΝ, του προσωπικού ημερολογίου του ναυτικού δοκίμου Θεόδωρου Πεζόπουλου, μετέπειτα ηρωικού κυβερνήτη του αντιτορπιλικού ΥΔΡΑ. Το κειμήλιο αυτό φυλάσσεται πλέον στο Τμήμα Ναυτικής Ιστορίας της ΥΙΝ,ενώ παράλληλα έχει ήδη ψηφιοποιηθεί από το Τμήμα Ψηφιοποίησης της ΥΙΝ και το περιεχόμενο του έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Υπηρεσίας www.yin.mil.gr ώστε να είναι προσβάσιμο προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Ακολούθησε η επίδοση από τον Διευθυντή της ΥΙΝ, αντιγράφου επιλεγμένων αποσπασμάτων του προαναφερόμενου ημερολογίου του ναυτικού δόκιμου Θεόδωρου Πεζόπουλου, στον κυβερνήτη της πυραυλακάτου (ΤΠΚ) ΠΕΖΟΠΟΥΛΟΣ που τιμητικά φέρει το όνομα του.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με περιήγηση των συμμετεχόντων στα εκθέματα (έγγραφα(ημερολόγια πολέμου-υπηρεσιακές αναφορές και κειμήλια) από το ιστορικό αρχείο της ΥΙΝ, που αφορούσαν στη δράση και την ηρωική καταβύθιση του αντιτορπιλικού ΥΔΡΑ.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες που τίμησαν με την παρουσία τους, την εκδήλωση της ΥΙΝ για μνήμη του θρυλικού αντιτορπιλικού ΥΔΡΑ και του ηρωικού της πληρώματος.