H Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού μετά από πρόσκληση του Δήμου Σαλαμίνας, συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο της επετείου των 2.500 χρόνων από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε στο Ευριπίδειο θέατρο Σαλαμίνας, επετειακή εκδήλωση με κεντρική ομιλήτρια την επιτελή του Τμήματος Ναυτικής Ιστορίας της ΥΙΝ Αρχικελευστη (Δ/ΥΛ) Νεκταρία Δεσποτοπούλου η οποία ανέπτυξε το θέμα ‘’Θεμιστοκλής και Στρατηγική’’.

Κατά την παραπάνω εκδήλωση, στο χώρο του Ευριπίδειου θεάτρου στήθηκε για πρώτη φορά και εκτέθηκε στο κοινό, η νέα φορητή έκθεση της ΥΙΝ με τίτλο ‘’ΝΥΝ ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ ΑΓΩΝ. 2.500 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ’’, η οποία μέσα από 6 γιγαντοαφίσες που περιέχουν εικόνες, κείμενα και εποπτικό εν γένει υλικό -ώστε το θέμα να είναι εύκολα προσιτό στον επισκέπτη- παραθέτει τεκμηριωμένα και εμπεριστατωμένα, όλα τα ιστορικά γεγονότα που αφορούν στη θρυλική εκείνη ναυμαχία που δόθηκε στα στενά της Σαλαμίνας 25 αιώνες πριν.

Παρών στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων εκπροσώπων του Πολεμικού Ναυτικού και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού, Πλοίαρχος Ιωάννης Διαμαντάκης ΠΝ.
Η ΥΙΝ ευχαριστεί θερμά τον Δήμο Σαλαμίνας για την τιμή που της έκανε να συμμετάσχει ως επίσημος φορέας του Πολεμικού Ναυτικού στις επετειακές εκδηλώσεις των 2.500 χρόνων από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, αφενός δίνοντας βήμα στο προσωπικό της να αναπτύξει το θέμα που αφορούσε στο μεγάλο ηγέτη και πατέρα της Αθηναϊκής Ναυτικής ισχύος Θεμιστοκλή και αφετέρου φιλοξενώντας τη φορητή της έκθεση για τη ναυμαχία της Σαλαμίνας.