Σε αυτό το τεύχος είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουμε μια νέα στήλη που θα κοσμεί το περιοδικό μας. Το όνομα αυτής «Το Πολεμικό Ναυτικό με άλλη ματιά» και μέσα από αυτήν θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και συγγραφικές δημιουργίες συναδέλφων. Την στήλη εγκαινιάζει η Σημαιοφόρος (Ε) Κατερίνα Γαγανέλη ΠΝ, η οποία ασχολείται με το ερασιτεχνικό θέατρο και την συγγραφή.

Στην κυρίως ύλη του περιοδικού μας, η Δρ Παρασκευή Κακαρούχα με την μελέτη της «Έλληνες φαροφύλακες: Συμπαραστάτες των ναυτιλλομένων, “κατά θάλασσαν στρατός” ή θεματοφύλακες της πολιτιστικής κληρονομιάς των φάρων;» (Β΄ χρηματικό βραβείο διαγωνισμού μελετών 2021), ασχολείται με το επάγγελμα του φαροφύλακα, ενόσω αυτό εξελίχθηκε παράλληλα με την εξέλιξη του ελληνικού Φαρικού Δικτύου, ενώ η συγγραφέας τονίζει την ανάγκη εκσυγχρονισμού του ρόλου των φαροφυλάκων όσο και της αξιοποίησης των φάρων στο πλαίσιο της αξιοποίησής τους ως πολιτισμικών πόρων.

Η καθηγήτρια στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας Σταυρούλα Μαυρογένη και ο Δρ. Κωνσταντίνος Παπανικολάου, επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας μας παρουσιάζει το έργο της αναβίωσης του τορπιλισμού του Φετχί Μπουλέντ μέσα από το ερευνητικό πρόγραμμα «Εξατομικευμένη Αλληλεπίδραση με Ιστορικά Πολιτιστικά Στοιχεία σε Εικονική και Επαυξημένη Πραγματικότητα – CuRVE».

Ο Ανθυποπλοίαρχος (Ε) Μιχάλης Κατσικαρέλης ΠΝ ιστορικός – επιτελής της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού αναλεύει στο άρθρο του «Άδειες Καταδρομής σε σαμιώτικα πλοία το 1821. Η περίπτωση της γολέτας “Χαρίκλεια” του πλοιάρχου Κωνσταντίνου Παληού» μια ιδιαίτερη πτυχή του ναυτικού αγώνα του 1821, τις καταδρομικές επιχειρήσεις σε πλοία του εχθρού διακόπτοντας την ροή εφοδίων του αλλά και την διεξαγωγή του εμπορίου του.

Ο Αντιναύαρχος ε.α Ηρακλής Καλογεράκης ΠΝ μας αναλύει την ιστορία των Ναυτικών Οχυρών Σαρωνικού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η αναλυτική και τεκμηριωμένη εξιστόρηση ξεκινά από τα χρόνια πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και καταλήγει στην αποχώρηση των Γερμανών.

Ο Διευθυντής και το προσωπικό της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού σάς ευχόμαστε καλά Χριστούγεννα καθώς και μία ευτυχισμένη και παραγωγική νέα χρονιά.