Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι διότι μαζί με αυτό το τεύχος σάς προσφέρουμε ένα βιβλίο, το οποίο αποτελεί μία πολύτιμη παρακαταθήκη τόσο στη ιστορική γνώση όσο και τη συλλογική μας μνήμη. Πρόκειται για τις «Αναμνήσεις από το Κυπριακό Ναυτικό» του Αντιναυάρχου Άγγελου Χρυσικόπουλου ΠΝ. Πρόκειται για μία ακόμη σημαντική ψηφίδα της συνεισφοράς των Αξιωματικών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στη δημιουργία του Κυπριακού Ναυτικού καθώς και στην εν γένει προστασία της Μεγαλονήσου από τις τουρκικές επιβουλές. Ο Ναύαρχος στην διήγησή του είναι απλός και περιεκτικός και άμεσα ταξιδεύει και βυθίζει τον αναγνώστη στην ταραγμένη εποχή, ενώ παράλληλα τον συναρπάσει αφού μπορεί να δει την πολεμική προετοιμασία και περιπέτειες από τα μάτια ενός μαχητή.

Όσο αφορά στο τεύχος, δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε ασυγκίνητοι από την καταιγιστική διεθνή επικαιρότητα. Ιδιαίτερα στην ρωσοουκρανική ένοπλη σύγκρουση της Ουκρανίας που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήδη αποτελεί ένα σημαντικότατο case study τόσο για τους στρατιωτικούς όλων των ειδικοτήτων όσο και για τους αναλυτές στρατηγικής και διεθνών σχέσεων. Επιπρόσθετα, η βύθιση του Moskva αποκάλυψε με ένταση τους κινδύνους που απειλούν μια ναυτική δύναμη, οι οποίοι μπορούν να προέλθουν και από σχετικά μικρές χερσαίες δυνάμεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η μελέτη των Δρ. Δημητρίου Δαλακλή, Δρ. Thomas Workman, Δρ. Adriana Avila – Zuniga Nordfjeld «Ένοπλη Σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας: Συζητώντας τη Θαλάσσια Διάσταση της Σύρραξης» αποτελεί μια καίρια ακαδημαϊκή συμβολή.

Στην συνέχεια ακολουθεί το κείμενο των Δρ. Γεωργίου Ανεψιού, Ταξίαρχου (Ι) και Διδάκτορα Διεθνούς Δικαίου και του Κωνσταντίνου Αργυρόπουλου, Ανθυποπλοιάρχου (Ε) – Επιτελή της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού και υποψηφίου διδάκτορα της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ με τίτλο «Το Νομικό Πλαίσιο της Ναυτικής και Αεροπορικής/ Αεροναυτικής Έρευνας και Διάσωσης (Ε-Δ): η περίπτωση της Ελλάδας». Πρόκειται για θέμα εξόχως σημαντικό, το οποίο άπτεται άμεσα με την ελληνική εθνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου. Κατόπιν, ο Πλωτάρχης Εμ. Μουρτζάκης ΠΝ αναλύει τις Υβριδικές Ναυτικές Τακτικές εστιάζοντας στην περίπτωση του Ναυτικού της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Το τεύχος ολοκληρώνεται με ένα θέμα που ενώ είναι ιστορικό έχει και σαφή νομική και διπλωματική διάσταση που φθάνει ως τις ημέρες μας. Το κείμενο του Χρήστου Σκλιβάνου, υποψηφίου διπλωματικού ακολούθου, με τίτλο «Η βύθιση του Lusitania. Έγκλημα πολέμου ή νόμιμος στόχος» αξίζει να διαβαστεί σε σύγκριση με το τί προβλέπει σήμερα το Διεθνές Δίκαιο των Ενόπλων Συγκρούσεων διότι μόνο με αυτόν τρόπο θα είναι δυνατόν να κατανοηθεί αν υπήρξε εξέλιξη ή όχι σε θέματα δικαίου στις πολεμικές δραστηριότητες. Τέλος, και σε αυτό τεύχος, υπάρχει η μόνιμή μας στήλη «Ειδήσεις από το Περισκόπιο».

Ευελπιστούμε ότι και αυτό το τεύχος θα συνεχίσει την μακρόχρονη, από το 1917, παράδοση των ποιοτικών τευχών της Ναυτικής Επιθεώρησης. Θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε οι «συνοδοιπόροι» όλων των στελεχών μας που μάχονται στην πρώτη γραμμή αλλά και όλων αυτών που δίνουν όλο τους το είναι στα μετόπισθεν για να στηρίζουν, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, την προσπάθεια για να παραμένει το Ναυτικό Όπλο ετοιμοπόλεμο και εγγυητής της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ανεξαρτησίας της Χώρας.

Η Ναυτική Επιθεώρηση είναι συνδρομητικό περιοδικό. Για πληροφορίες: τηλ 2104484233 email: yin_naftep@navy.mil.gr.