Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της Ναυτικής Επιθεώρησης, το οποίο συνοδεύεται από ένα μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο, το “Ονοματολόγιον Ναυτικόν”.

Συγγράφηκε από τους Αξιωματικούς του Ναυτικού Λεωνίδα Παλάσκα και Αλέξανδρο Κουμελά και τον διαπρεπή Καθηγητή Φιλοσοφίας Φίλιππο Ιωάννου. Το εν λόγω βιβλίο μάλιστα, που επανεκδίδεται 160 χρόνια μετά, συνοδεύεται από τον απαραίτητο και εύστοχο σχολιασμό του Δρ. Ηλία Τεμπέλη, Καθηγητή Φιλοσοφίας της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων προκειμένου να φωτιστεί λυσιτελώς το περικείμενο της εποχής.

Μέχρι την έκδοσή του γινόταν χρήση του κοινού ναυτικού λεξιλογίου από την εποχή της ενετικής θαλασσοκρατίας, στο οποίο υπήρχαν πάρα πολλές ξένες λέξεις. Αν και το ονοματολόγιο αυτό ήταν περιορισμένο στην ιστιοφόρο ναυτιλία και δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της νέας εποχής του ατμού, η εργασία των Παλάσκα, Κουμελά και Ιωάννου ήταν ένα εξόχως σημαντικό έργο, το οποίο επικράτησε όχι μόνο στα έγγραφα του Ναυτικού αλλά και στον προφορικό λόγο των στελεχών του.

Θεματολογία τεύχους:

  • Αντιπρόσβαση/ Απαγόρευση Περιοχής (Anti-Access/ Area Denial Α2/ΑD): Νέες όψεις των Ναυτικών Επιχειρήσεων.
  • Τα τσιμεντόπλοια στο Αιγαίο.
  • Η Ένταξη Τρίτων Μεσογειακών Κρατών και των ΗΠΑ στο Πρόγραμμα Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας: Ποιοτική Συγκριτική Ανάλυση.
  • Οι “Πόλεμοι του Μπακαλιάρου” και τα Διδάγματά τους. Μια πάντα επίκαιρη ιστορία.
  • Ο Ναός του Αγίου Δημητρίου στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά και Κ.Ε. “ΠΑΛΑΣΚΑΣ.

Στην μόνιμη στήλη “Χειραψία με την Ιστορία” αναλύεται η δράση του Πολεμικού Ναυτικού στον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο και στην πρώτη απελευθέρωση της Θράκης. Το τεύχος ολοκληρώνεται με τις μόνιμες στήλες “Ναυτικές Ιστορίες” και “Ειδήσεις από το Περισκόπιο”.

Η Ναυτική Επιθεώρηση είναι συνδρομητικό περιοδικό. Για πληροφορίες:
τηλ 2103484233
email: yin_naftep@navy.mil.gr