Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι διότι με αυτό το τεύχος προσφέρουμε ένα αληθινό ιστορικό ντοκουμέντο. Το «Ημερολόγιον Πολέμου και Ναυτικών Ενεργειών του Στόλου κατά τον πόλεμον 1912- 1913 κατά της Τουρκίας από μέρους της Ελλάδος και των τριών συμμάχων βαλκανικών κρατών Βουλγαρίας, Σερβίας και Μαυροβουνίου» του Αρχιμανδρίτη του Στόλου Διονυσίου Δάφνου σε επιμέλεια Αρχιμανδρίτου Μελέτιου Π. Κουράκλη.

Ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Δάφνος, προλύτης της θεολογίας και επί έτη καθηγητής σε Γυμνάσια του Πειραιά, ιεροκήρυκας στον Ι. Ναό Αγίας Τριάδας, διορίστηκε μετά από πρόταση της Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτης του Στόλου και τοποθετήθηκε, στις 8 Ιουνίου 1912, στην Ναυαρχίδα του Στόλου, το θωρακισμένο καταδρομικό «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ».
Οι τακτικές λειτουργίες και ομιλίες που πραγματοποιούσε προς το πλήρωμα του πλοίου καλλιεργούσαν όχι μόνο τη θρησκευτικότητα και τη χριστιανική πίστη του πληρώματος, αλλά συνέβαλαν αποφασιστικά και στην ομοψυχία και στην προθυμία προς επιτέλεση του καθήκοντος. Όπως ομολογεί στο ημερολόγιό του ο ίδιος ο Κυβερνήτης του πλοίου κατά την περίοδο του πολέμου Σ. Δούσμανης, ο ιερέας του πλοίου Αρχιμανδρίτης Δ. Δάφνος ήταν ουσιαστικός συνεργάτης του στην επίτευξη πειθαρχίας και ομοψυχίας στο πολυμελές, εξ 700 περίπου ανδρών, πλήρωμά του.

Το παρόν τεύχος ξεκινά με το πολύ σημαντικό κείμενο του Ακόλουθου Πρεσβείας Χρήστου Σκληβάνου «Inter Arma Silent Leges: Ο Πόλεμος Υποβρυχίων στους δύο Παγκοσμίους. Οι Κανόνες δράσης των Αθόρυβων Θηρευτών», το οποίο μας δίνει την ιστορία της καθιέρωσης νομικών κανόνων δράσης του νέου όπλου της εποχής, το υποβρύχιο. Το κείμενο αυτό αποκτά ξεχωριστή σημασία καθώς τα δύο τελευταία χρόνια βιώνουμε μια ένοπλη σύγκρουση, την ρωσοουκρανική, κατά την οποία εκ νέου τίθενται ερωτήματα περί αποδεκτής ή όχι νομικά πολεμικής δράσης.

Ο Ιστορικός – επιτελής της ΥΙΝ Ανθυποπλοίαρχος Βλάσιος Οικονόμου ΠΝ, παρουσιάζει τον Εθνικό Διχασμό στα πλοία του Ελληνικού Στόλου μέσα από το ιστορικό αρχείο του Ναυάρχου Σταματίου Πλατσούκα που υπάρχει στην Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού. Η οπτική που αναδύεται από αυτό το αρχείο είναι σημαντική, καθώς ο Ναύαρχος Πλατσούκας είχε μία προσωπική σχέση με τον ίδιο τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Ο Ιστορικός – επιτελής της ΥΙΝ Πλωτάρχης Παναγιώτης Γέροντας ΠΝ, στο κείμενο του «Βασικές Αρχές της Τουρκικής Εξωτερικής Πολιτικής» αναδεικνύει την ανεπάρκεια του διπόλου κεμαλισμού – οθωμανισμού ως θεωρητικό εργαλείο ερμηνείας της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Αντ’ αυτού ο συγγραφέας αναδεικνύει την έννοια της οθωμανικής πατρίδας (vatan), ιδεολόγημα που αναπτύχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες ύπαρξης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ο Αρχιπλοίαρχος ε.α. Λεωνίδας Τσιαντούλας ΠΝ, Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας με το άρθρο του «Ένα σημαντικό κειμήλιο, κρυμμένο στο χώρο του Ναυστάθμου Σαλαμίνας». Πρόκειται για δύο πυροβόλα Krupp 8,8 cm που ανήκαν σε ένα από τα δύο αντιτορπιλικά «ΚΕΡΑΥΝΟΣ» και «ΝΕΑ ΓΕΝΕΑ». Ο συγγραφέας πιστοποιεί την προέλευσή τους και επισημαίνει την ανάγκη διατήρησης και σεβασμού από το Πολεμικό Ναυτικό αυτών των δύο σημαντικών κειμηλίων.

Το τεύχος ολοκληρώνεται με την μόνιμή μας στήλη «Ειδήσεις από το Περισκόπιο».

Η Ναυτική Επιθεώρηση, εκδίδεται αδιαλείπτως από το 1917 και έχουν γράψει σε αυτήν μεγάλες προσωπικότητες του Ελληνισμού. Καλούμε όλους εσάς και ιδιαίτερα στελέχη του ΠΝ να μας συνεισφέρετε την γνώση σας στον τομέα σας ή ακόμη και τις αναμνήσεις σας από αποστολές στις οποίες συμμετείχατε. Ιδίως το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι μαρτυρίες των συμμετεχόντων και πολεμησάντων Αξιωματικών αποτελούν πολύτιμο ιστορικό αρχείο που θα μελετήσουν οι μελλοντικές γενιές.

H Ναυτική Επιθεώρηση είναι συνδρομητικό περιοδικό. Για πληροφορίες στα τηλ: 2103484233, 2103484151, 2103484246.