Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού “Ναυτική Επιθεώρηση” τ. 610. Και σε αυτό το τεύχος οι αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν άρθρα τόσο επιστημονικά ακριβή όσο και εύληπτα.

Θεματολογία τεύχους:

  • Ο Μέγας Αλέξανδρος και η πολιτική ηγεσία.
  • Επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων στο ΠΝ
  • Ύδρα, Σπέτσες, Ψαρά, οι γεννήτορες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Κοινωνία, οργάνωση, οικονομία στους προεπαναστατικούς χρόνους και η προσχώρησή τους στον αγώνα του πολέμου της Ανεξαρτησίας.
  • Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες και η απορρέουσα επιχείρηση ναρκαλιείας στο Βόρειο Στενό Κέρκυρας (Μάρτιος – Ιούλιος 1958).
  • Ο ρόλος της οικογένειας στην εγκατάσταση της εξάρτησης από ουσίες.
  • Η Μάχη του Ατλαντικού.

Το τεύχος συμπληρώνεται από τις μόνιμες στήλες “Ιστορικά Παραλειπόμενα”, “Χειραψία με την Ιστορία” και “Ειδήσεις από το Περισκόπιο”.

Στα «Ιστορικά Παραλειπόμενα» αυτού του τεύχους φιλοξενείται απόσπασμα από την τελευταία έκδοση της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού «Ταξείδια και Πολεμικά Γεγονότα. Αναμνήσεις ενός παλαιού Ναυάρχου» του Αντιναυάρχου Σταματίου Πλατσούκα ΒΝ στο οποίο περιγράφεται το τέταρτο ταξίδι του Ελευθέριου Βενιζέλου με το ελαφρό καταδρομικό “ΕΛΛΗ”. Προορισμός ο Τάραντας για την συμμαχική διάσκεψη της ειρήνης 1919 – 1920.
Στο κείμενο φαίνονται ανάγλυφα όλες οι όψεις της ναυτικής ζωής. Το ταξίδι του “ΕΛΛΗ” μέσα στην ταραγμένη από την θύελλα θάλασσα και οι επίσημες τελετές συνθέτουν την άκρα μεγάλη αντίθεση της ζωής του στελέχους του Πολεμικού Ναυτικού. Παράλληλα η πτήση του ιταλικού αεροσκάφους που προκαλεί το δέος είναι ενδεικτικό της εποχής κατά την οποία το Αεροπορικό Όπλο ξεκινούσε. Η Ελλάδα μάλιστα με την Ναυτική Αεροπορία θα συμμετάσχει στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο προκαλώντας τον θαυμασμό των Συμμάχων. Το κείμενο όμως δίνει και σημαντικές πληροφορίες για την ίδια την ιταλική κοινωνία. Η Επανάσταση των Μπολσεβίκων το 1917 μαγνήτισε τα εργατικά πλήθη και προκάλεσε ταραχές σε όλα τα βιομηχανικά κράτη μέσα σε αυτά και η Ιταλία. Ως αντίδραση σε αυτές τις ταραχές αναδείχθηκε ο Μουσολίνι και το φασιστικό κίνημα.Τέλος παρουσιάζεται και η διεθνής εικόνα της Ελλάδος μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ελλάδα είχε εξέλθει νικήτρια και εδαφικά διπλασιασμένη από συνεχόμενες πολεμικές αναμετρήσεις και έχοντας αποκτήσει μεγάλο κύρος καθώς προβαλλόταν ως μία σημαντική ναυτική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην “Χειραψία με την Ιστορία” παρατίθεται απόσπασμα από το βιβλίο”ΕΧΘΡΟΣ ΕΝ ΟΨΕΙ” (έκδοση ΝΜΕ, 2008) του Αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού Ιωάννη Τούμπα ΒΝ, Κυβερνήτη του αντιτορπιλικού ΑΔΡΙΑΣ, το οποίο αναφέρεται στις συγκλονιστικές στιγμές των πολεμικών επιχειρήσεων στον Ατλαντικό που πρωταγωνίστησε το ελληνικό αντιτορπιλικό.

Στην στήλη “Ειδήσεις από το περισκόπιο” παρουσιάζονται, όπως σε κάθε τεύχος, ειδήσεις από πολεμικά ναυτικά άλλων χωρών.