Με το παρόν τεύχος ολοκληρώνονται 105 χρόνια από το πρώτο τεύχος της Ναυτικής Επιθεώρησης. Στην αδιάκοπη έκδοση του επίσημου εντύπου του Πολεμικού Ναυτικού έχουν φιλοξενηθεί άρθρα Πρωθυπουργών, Υπουργών, Βουλευτών, Διπλωματών, Αρχηγών και Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, Επιστημόνων κάθε ειδικότητας, Λογοτεχνών και Ερευνητών.

Με αυτό το τεύχος δίνεται στους μικρούς μας φίλους ένα όμορφο δώρο, ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τους Βαλκανικούς Πολέμους γραμμένο από την ερευνήτρια ναυτικής ιστορίας Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου. Παράλληλα, φέτος συμπληρώνονται 110 χρόνια από την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων και το περιοδικό ευκαιρίας δοθείσης τιμά με το άρθρο της Δρος Αγγελικής Αθανασακοπούλου τον Ανθυποπλοίαρχο Νικόλαο Ρίτσο που έπεσε ηρωικά στις επιχειρήσεις απελευθέρωσης της Χίου τον Νοέμβριο του 1912. Το ιστορικό κομμάτι του περιοδικού ολοκληρώνεται με το κείμενο του νομικού – διεθνολόγου Δρος Ιωάννη Παπαφλωράτου «Η Βρετανική πολιτική έναντι των Ελλήνων από την αρχή της επαναστάσεως έως την Ναυμαχία του Ναβαρίνου».

Επιπρόσθετα, στο παρόν τεύχος φιλοξενείται το άρθρο που κέρδισε το Α΄ Χρηματικό Βραβείο διαγωνισμού μελετών του 2020, «Η γεωπολιτική επίδραση της σοβιετικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή κατά τη δεκαετία του 1980» του Δημήτριου Μελισσάρη στο οποίο εξετάζεται το πώς η σοβιετική εξωτερική πολιτική επηρέασε την ανακατανομή γεωπολιτικής ισχύος στο υποσύστημα της Μ. Ανατολής. Την διεθνολογική ενότητα αυτού του τεύχους συμπληρώνουν το άρθρο του επιτελή της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού, Ανθυποπλοιάρχου (Ε) Κωνσταντίνου Αργυρόπουλου ΠΝ με θέμα «Η Ελληνική Κυριαρχία των Νησιών του Αιγαίου υπό το πρίσμα του Διεθνούς Δικαίου: Εφαρμογή των Συνθηκών της Λωζάννης 1923 και Παρισίων 1947» και του Υποναυάρχου ε.α. Ιωάννη Οικονομόπουλο ΠΝ – καθηγητή της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων «Δύση και Τουρκία». Στο πρώτο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αποδόμηση από τον συγγραφέα του αφηγήματος της Τουρκίας, ενώ το δεύτερο ασχολείται με την διαχρονική εξέλιξη των δυτικοτουρκικών σχέσεων δίνοντας ιδιαίτερο βάρος σε θέματα θρησκείας και πολιτισμού.

Το παρόν τεύχος ολοκληρώνεται με τις μόνιμες στήλες «Χειραψία με την Ιστορία», «Ναυτικές Ιστορίες» και «Ειδήσεις από το Περισκόπιο». Η Ναυτική Επιθεώρηση είναι συνδρομητικό περιοδικό.

Για πληροφορίες: τηλ: 2103484233, email: yin_naftep@navy.mil.gr