Σας γνωρίζεται ότι την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 18.00, πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13) η παρουσίαση της έκδοσης της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού “Πάρων Άρης”. Πρόκειται για ένα συλλογικό πόνημα των ιστορικών της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού (ΥΙΝ), το οποίο πήρε σάρκα και οστά κατόπιν πολυετούς ιστορικής έρευνας (2017-2021).

Την βιβλιοπαρουσίαση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ και ο Αρχηγός Στόλου Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ.

Μίλησαν οι κάτωθι:
Την εκδήλωση προλόγισε και παρουσίασε η δημοσιογράφος της Τηλεόρασης της Βουλής κα Ματρώνη Δικαιάκου.

Ο Αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Μεταλληνός, συγγραφέας (τιμημένος δις με βραβείο Ακαδημίας Αθηνών), ο οποίος εστίασε στην σημασία της διάσωσης της Ναυτικής Ιστορίας ως παρακαταθήκη για το μέλλον.

Ο Αναστάσιος Σακελλαρόπουλος, Ιστορικός, Υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων Μουσείου Μπενάκη, ο οποίος εστίασε στον Ναυτικό Αγώνα κατά την Επανάσταση και ειδικότερα στη δράση του Πάρωνα Άρης, ενώ επιπρόσθετα αναφέρθηκε σε σημαντικά γεγονότα, όπως αυτά εκτίθενται μέσα στο βιβλίο.

Ο Ανθυποπλοίαρχος Βλάσιος Οικονόμου, επιτελής ΥΙΝ, ιστορικός και μέλος της συγγραφικής ομάδας του “Πάρωνα Άρης”, ο οποίος παρουσίασε το σκεπτικό και τη σημασία δημιουργίας του βιβλίου, τον τρόπο συλλογής και επιλογής ιστορικών αρχείων και συγγραφής του από τους 6 συγγραφείς αλλά και γενικότερα το τί περιέχει το βιβλίο.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Ιστορικός – επιτελής της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού, Πλωτάρχης Παναγιώτης Γέροντας.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού Αρχιπλοίαρχος Ιωάννης Καμπόλης ΠΝ και ο Επίτιμος Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ επέδωσε τιμητικές πλακέτες στον Αθανάσιο Μαρτίνο, την οποία παρέλαβε η κα Μαριά Μερσυνιά ως εκπρόσωπός του, για την ευγενική του χορηγία στο πόνημα και στον Κωνσταντίνο Θωκταρίδη για την καίρια συνδρομή του στην δημιουργία του βιβλίου. Κατόπιν, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού Αρχιπλοίαρχος Ιωάννης Καμπόλης ΠΝ επέδωσε τιμητικές πλακέτες στους συγγραφείς του βιβλίου.