Τιμώντας την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη θρυλική ναυμαχία της Σαλαμίνας (480 π.Χ- 2020 μ.Χ.), η Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού διοργάνωσε μια διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο:

‘’ΝΥΝ ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ ΑΓΩΝ. 2.500 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ’’

Ομιλητές :
Η κα Μαρία Δημοπούλου, Φιλόλογος και Διδάκτωρ Αρχαίας Ιστορίας, παραθέτει το ιστορικό πλαίσιο της προγενέστερης χρονικής περιόδου της ναυμαχίας, τα στάδια της εξέλιξής της, τα αίτια της νίκης των Ελλήνων και τις συνέπειές της στην εξέλιξη του Δυτικού Πολιτισμού.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Ναυπηγός-Μηχανολόγος Μηχανικός, αναλύει τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς των πλοίων των δύο αντίπαλων στόλων από ναυπηγικής πλευράς, μέσα από μια επιστημονικά τεχνική προσέγγιση προερχόμενη από την μοντελοποίηση των πλοίων, καθώς και την τακτική του εμβολισμού η οποία αποδείχτηκε για τους Έλληνες ένα σημαντικός πολλαπλασιαστής ισχύος.

Συντονιστές ήταν οι επιτελείς της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού:
Σημαιοφόρος (Ε) Μιχαήλ Κατσικαρέλης Π.Ν
Αρχικελευστής (Δ/ΥΛ) Νεκταρία Δεσποτοπούλου.

Θα παρακολουθήσετε μια πρωτότυπη ανάλυση της ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Οι εκλεκτοί μας ομιλητές, προσεγγίζουν τη ναυμαχία από διαφορετικές προοπτικές και αναλύουν:

ΤΙ συνέβη από ιστορικής πλευράς.

ΠΩΣ οδηγηθήκαμε στη ναυμαχία στα στενά της Σαλαμίνας, παράλληλα με την περιγραφή των δραματικών γεγονότων που προηγήθηκαν, καθώς και εκείνων που ακολούθησαν της συντριβής των Περσών.

ΓΙΑΤΙ νίκησαν οι Έλληνες και πως με μικρότερες αριθμητικά δυνάμεις -αλλά με άριστη στρατηγική και με υψηλό ηθικό- κατάφεραν να κατατροπώσουν τον πανίσχυρο περσικό στόλο και να βυθίσουν για πάντα το όνειρο της κατάκτησης των ελληνικών Πόλεων, αλλάζοντας παράλληλα τον ρου της ιστορίας του Δυτικού Πολιτισμού όπως παραδέχεται το σύνολο των σύγχρονων ιστορικών και μελετητών της αρχαίας παγκόσμιας ιστορίας.

Ευχαριστούμε θερμά τους εκλεκτούς μας ομιλητές που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση μας, καθώς και το διαδικτυακό κανάλι ‘’ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ’’ για την συνδρομή του με εξειδικευμένο προσωπικό και επαγγελματικό εξοπλισμό, στη δημιουργία της τηλεοπτικής καταγραφής της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση μας αυτή αποτελεί φόρο τιμής στα γενναία εκείνα ελληνικά πληρώματα που έδωσαν τον ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ ΑΓΩΝΑ 2.500 χρόνια πριν στα στενά της Σαλαμίνας, πολεμώντας για την ελευθερία της πατρίδας τους και τη σωτηρία των οικογενειών τους. Πολέμησαν κατά ενός σαφώς υπέρτερου αντιπάλου, με σύμπνοια και ενιαίο πνεύμα, αποτελώντας μια καλολαδωμένη πολεμική μηχανή, που λειτουργώντας με μεγάλη ταχύτατα και ακρίβεια, κατάφερε να συντρίψει τον αντίπαλο στόλο μέσα σε λίγες μόνον ώρες και να προσθέσει μια ακόμη λαμπρή σελίδα δόξας στο βιβλίο όχι μόνο της ελληνικής, αλλά της παγκόσμιας ναυτικής ιστορίας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

H Mαρία Δημοπούλου σπούδασε Ιστορία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών: στην αρχαία Ιστορία από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και στην αρχαία Ιστορία και Αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Ολοκλήρωσε την διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με τίτλο : «πολιτικές και κοινωνικές απηχήσεις σε έργα τραγικών με πυρήνα τον πόλεμο,478-404». Από το 1995 είναι Φιλόλογος στην Μέση εκπαίδευση όπου διδάσκει Αρχαία Ελληνική Γραμματεία και Γλώσσα, Νέα Ελληνική Γραμματεία και Γλώσσα καθώς και Αρχαία, Βυζαντινή και Σύγχρονη Ιστορία. Στο επιστημονικό της έργο περιλαμβάνονται συμμετοχές για την έκδοση των Συλλογικών τόμων «Marathon. The Battle and the Ancient Deme» και «War-Peace and Panhellenic Games». Έχει λάβει μέρος με ανακοινώσεις της σε πέντε επιστημονικά συνέδρια, γνωρίζει άριστα την Αγγλική και Γαλλική γλώσσα, ενώ είναι μέλος της Βρετανικής Σχολής Αθηνών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκτησε δύο μεταπτυχιακούς τίτλους από το Technical University της Βιέννης: του Ναυπηγού – Μηχανικού και του Μηχανολόγου – Μηχανικού. Από το 1978 έχει συμμετάσχει ως επικεφαλής του Γραφείου Σχεδιασμού, στη ναυπήγηση δεκάδων πλοίων σε ναυπηγικές μονάδες στην Ελλάδα όπως στα Ναυπηγία Σκαραμαγκά και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας-Νεωρίου, αλλά και το εξωτερικό. Το 1988 ίδρυσε στον Πειραιά την εταιρία «Ship Design Services LTD Company» την οποία διατήρησε ως το 1998.Τα τελευταία 8 χρόνια εργάζεται ως επικεφαλής συντονισμού Ενέργειας/Περιβάλλοντος στην εταιρία «Prime Marine». Το 1978 συμμετείχε ως μέλος στην Ελληνική Επιτροπή Αποδοχής τεσσάρων υποβρυχίων TYPE-209 που κατασκευάστηκαν στα Ναυπηγεία Κιέλου για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ενώ γνωρίζει άριστα την Αγγλική και Γερμανική Γλώσσα.

Για να παρακολουθήσετε το βίντεο της εκδήλωσης πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο:  https://www.youtube.com/watch?v=H8IUPJYf3Qw