Την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Δ.Σ. του Δημαρχείου Ελευσίνας, ημερίδα με θέμα “Υποβρύχιο ΚΑΤΣΩΝΗΣ (Υ1)”, στην οποία ο Επιτελής της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού Υποπλοίαρχος (Ο) Αθανάσιος Παπαδημητρόπουλος ΠΝ – Ιστορικός ανέλυσε το ιστορικό και την προσωπικότητα του Κυβερνήτη του θρυλικού Υποβρυχίου ΚΑΤΣΩΝΗΣ Αντιπλοιάρχου Βασιλείου Λάσκου Β.Ν.
Στην ημερίδα μεταξύ άλλων παραβρέθηκε και μίλησε με συγκινητικά λόγια για τις περιπέτειες του ήρωα πατέρα της η κα Μπίλιω Τσουκαλά, κόρη του Υπάρχου του υποβρυχίου ΚΑΤΣΩΝΗΣ τότε Υποπλοιάρχου Ηλία Τσουκαλά Β.Ν,ο οποίος ήταν ένας από τους τρεις επιζήσαντες της βύθισης του ΚΑΤΣΩΝΗΣ, οι οποίοι κατάφεραν να διαφύγουν τη σύλληψη και να επιστρέψουν μετά από αρκετά δεινά, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου όπου βρίσκονταν τα πλοία του απόδημου Ελληνικού στόλου και να συνεχίσουν τον αγώνα.
Κατά την ίδια ημερίδα ενημερωτική διάλεξη με πλούσιο βιντεοσκοπικό υλικό παρέθεσε ο Κυβερνήτης του Υδρογραφικού – Ωκεανογραφικού πλοίου ΝΑΥΤΙΛΟΣ Πλωτάρχης Σ. Δεσσαλέρμος ΠΝ, καλύπτοντας αναλυτικά και με λεπτομέρεια τις επίπονες προσπάθειες του ΠΝ και του πληρώματος του πλοίου του από κοινού με επιστημονικές ομάδες υποβρύχιων ερευνών, οι οποίες είχαν ως ευτυχή κατάληξη τον εντοπισμό του ναυαγίου του ΚΑΤΣΩΝΗΣ στις αρχές του 2018.
Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού Πλοίαρχος Ι. Διαμαντάκης ΠΝ,  που παρευρέθη στην ημερίδα, ευχαριστεί τον Δήμο Ελευσίνας για την φιλοξενία της φορητής έκθεσής της “ΜΕΘ’ ΟΡΜΗΣ ΑΚΑΘΕΚΤΟΥ” στις εγκαταστάσεις του Δημαρχείου και συγχαίρει την Πρόεδρο του Λαογραφικού Συλλόγου Ελευσίνας “ΤΟ ΑΔΡΑΧΤΙ” για την άριστη προετοιμασία και οργάνωση της ημερίδας προς τιμήν του Ελευσίνιου Ήρωα Αντιπλοιάρχου Βασιλείου Λάσκου Β.Ν.