Την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018, στη Λάρνακα της Κύπρου, διεξήχθη υπό την αιγίδα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, ημερίδα με θέμα “Ο Ελληνισμός στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο”. Η εν λόγω ημερίδα έλαβε χώρα στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε στην ημερίδα με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού, Πλοίαρχο Ιωάννη Διαμαντάκη ΠΝ, τον Επιτελή – Ιστορικό της ΥΙΝ, Υποπλοίαρχο (Ο) Παναγιώτη Γέροντα ΠΝ και τον Δρ. Ζήση Φωτάκη, Λέκτορα Ναυτικής Ιστορίας στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Οι δύο τελευταίοι κατά την εν λόγω ημερίδα ανέπτυξαν τα θέματα: “Η δράση της Ναυτικής Αεροπορίας από την γένεσή της μέχρι το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου” και ‘’ Η αεροναυτική σημασία της Κύπρου και η προοπτική παραχώρησής της στην Ελλάδα 1914-1920’’, αντίστοιχα.
Στην ημερίδα παρέστησαν μεταξύ άλλων και προλόγισαν, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης. Ακολούθησε επίσημο γεύμα το οποίο παρατέθηκε από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, προς τιμήν των συμμετεχόντων διαλεκτών και επισκεπτών εξ Ελλάδος.
Την Πέμπτη 31 Μαΐου 2018 ακολούθησε στο ΚΑΑΥ Κιτίου, η τακτική σύσκεψη Α’ Εξαμήνου των Υπηρεσιών Διευθύνσεων Ιστορίας ΕΔ Ελλάδας και Κύπρου, υπό τον Πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Στρατιωτικής Ιστορίας, Υποστράτηγο Γεώργιο Ραχμανίδη, της οποίας η ευθύνη της διοργάνωσης ανήκε στη Διεύθυνση Ιστορίας της Εθνικής Φρουράς. Μετά την ολοκλήρωσή της, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την Ιερά Μονή της Παναγίας του Κύκκου.