Την Πέμπτη 20 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Λύκειο Ελληνίδων Ερμούπολης ν. Σύρου με αφορμή την παρουσίαση της φορητής έκθεσης της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού (ΥΙΝ) «Μεθ’ Ορμής Ακαθέκτου. Η ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού από 1821 έως το 1944», η οποία μεταφέρθηκε στη Σύρο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ναυτικής Εβδομάδας Σύρου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του επιτελή της ΥΙΝ και ιστορικού Υποπλοιάρχου (Ο) Α. Παπαδημητρόπουλου ΠΝ και ακολούθησε χαιρετισμός και ομιλία του κου Παναγιώτη Κουρουμπή εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής, για τη ζωή και το έργο του Συριανού Ναυάρχου και «πατέρα »της ανάπτυξης του δικτύου των φάρων στην Ελλάδα, Στυλιανού Λυκούδη. Τέλος την προσωπική τους μαρτυρία για τη σημαία του φάρου του Γαϊδουρονησίου Σύρου που ήταν υψωμένη στο φάρο τον Απρίλιο του 1941 κατά τον βομβαρδισμό του νησιού από τη γερμανική αεροπορία, κατέθεσαν μέλη της οικογένειας του τελευταίου φαροφύλακα, Κελευστή Γεώργιου Βιτσαρά . Η σημαία του φάρου εκτέθηκε ως έκθεμα της φορητής έκθεσης της ΥΙΝ, μετά την παράδοση της εν λόγω σημαίας για συντήρηση και φύλαξη της στην ΥΙΝ, από τους συγγενείς του τελευταίου φαροφύλακα και αποτελεί πλέον μέρος των ιστορικών ναυτικών κειμηλίων που διαθέτει το Τμήμα Ναυτικής Ιστορίας της Υπηρεσίας μας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γεώργιος Χατζημάρκος, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γεώργιος Λεονταρίτης, ο διοικητής της Προκεχωρημένης Ναυτικής Βάσης Σύρου Αντιπλοίαρχος (Μ) Στυλιανός Χαραράς ΠΝ και πλήθος κόσμου.