Δράσεις της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από τον Ναυτικό Αγώνα του 1821. Η Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, προχώρησε στις εξής δράσεις:

  • Στην έκδοση ενός επετειακού ενθέτου στο περιοδικό του ΓΕΝ ”Ναυτική Επιθεώρηση’’ με τίτλο «1821-2021: διακόσια χρόνια από τον Ναυτικό Αγώνα της Επανάστασης». Στη δημιουργία του ενθέτου αυτού συμμετείχε πλήθος έγκριτων ιστορικών, ενώ την επιμέλεια ανέλαβε ο επιτελής – ιστορικός της ΥΙΝ Πλωτάρχης (Ο) Παναγιώτης Γέροντας ΠΝ. Το εν λόγω πόνημα σύντομα θα κυκλοφορήσει αυτόνομο σε πολυτελή έκδοση με σκληρό εξώφυλλο.
  • Στη β΄ έκδοση του μνημειώδους δίτομου έργου του Αντιναυάρχου ε.α. Κωνσταντίνου Μεταλληνού ΠΝ με τίτλο ”Ο Ναυτικός Πόλεμος κατά την Ελληνική Επανάσταση’’. Στο βιβλίο αυτό παρατίθενται οι δυνάμεις των αντιπάλων στόλων (ελληνικού και τουρκο-αιγυπτιακού), αξιολογείται η Οργάνωση/Διοίκηση και η Διοικητική Μέριμνα/Οικονομική Υποστήριξη και αναλύεται η Στρατηγική/Τακτική που εφάρμοσε κάθε στρατόπεδο. Επίσης αποτυπώνονται γλαφυρά και με κάθε δυνατή πληρότητα, οι συγκρούσεις μεταξύ των ελληνικών και των τουρκο-αιγυπτιακών ναυτικών δυνάμεων την περίοδο 1821-1829,καθώς και η εμπλοκή των στόλων Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας κατά την τελική φάση του πολέμου.
  • Στη βιντεοσκόπηση μιας διαδικτυακής επετειακής ομιλίας του ιστορικού –επιτελή της ΥΙΝ Πλωτάρχη (Ο) Παναγιώτη Γέροντα ΠΝ με θέμα: ’’Ο Ναυτικός Αγώνας της Ελληνικής Επανάστασης’’. Η επετειακή αυτή ομιλία έχει ήδη δημοσιευτεί από τον Δήμο Ερμούπολης Σύρου στις 25 Μαρτίου 2021. (https://www.youtube.com/watch?v=w5DelhOYnI8&t=106s).
  • Στη συγγραφή από ιστορικούς-επιτελείς του Τμήματος Ναυτικής Ιστορίας της ΥΙΝ, ενός βιβλίου-λευκώματος με τίτλο ”Πάρων ΑΡΗΣ’’ του Τσαμαδού, το οποίο εξιστορεί την πορεία και δράση του θρυλικού αυτού πλοίου από την ναυπήγησή του στην Βενετία πριν την Επανάσταση μέχρι και την ‘’τιμητική’’ του βύθιση το 1921.Το βιβλίο-λεύκωμα αυτό πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει σε ειδική πολυτελή έκδοση και σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.

Η Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού, ως επίσημος φορέας τήρησης και διαχείρισης της Ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού, πλέοντας ‘’πάση δυνάμει’’ και παρά τις αντίξοες συνθήκες πλου λόγω της υφιστάμενης πανδημίας, κατέβαλε και συνεχίζει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ανταποκριθεί στην αποστολή της που δεν είναι άλλη από τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την ανάδειξη της ναυτικής μας ιστορίας και πολιτισμού προς κάθε κατεύθυνση και αποδέκτη.