Η Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού, εξαιτίας των περιορισμών από την πανδημία του covid-19 που αφορούν στην απαγόρευση διοργάνωσης εκδηλώσεων με συμμετοχή κοινού (όπως διοργανώνονταν στις εγκαταστάσεις της μέχρι πρόσφατα), συνεχίζει με εναλλακτικές μεθόδους και προσεγγίσεις, την προσπάθεια ανάδειξης γνωστών και άγνωστων πτυχών της ένδοξης ιστορίας μας μέσα από διαδικτυακές παρουσιάσεις και εκδηλώσεις, με προσκεκλημένους επιφανείς και διακεκριμένους ιστορικούς ερευνητές και επιστήμονες.

Στην δεύτερη διαδικτυακή της εκδήλωση ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας «Ιωάννης Καποδίστριας» Δρ. Ανδρέας Κούκος και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Δρ. Σπύρος Βλαχόπουλος. Ο πρώτος ανέλυσε την στρατιωτική και ναυτική τακτική των Ελλήνων και Οθωμανών κατά τις επιχειρήσεις της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ενώ ο δεύτερος τα Συντάγματα του Αγώνα.

Ο Δρ. Ανδρέας Κούκος σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Ναυτική Επιστήμη και Στρατηγική από τη Σχολή Πολέμου Ναυτικού. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών με θέμα: «Η Ηθική της ηγεσίας:πολιτικές προκλήσεις κατά την καποδιστριακή περίοδο(1828-1831)». Είναι Ταξίαρχος ε.α. του Νομικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων. Δίδαξε Νεότερη Ιστορία και Στρατηγική στη Σχολή Εθνικής Αμύνης και στη Σχολή Πολέμου Ναυτικού. Είναι Ιδρυτής και Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια που από το 2018 μετονομάζεται σε Εταιρεία Μελέτης Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας «Ιωάννης Καποδίστριας».Έχει λάβει μέρος με ανακοινώσεις του σε περισσότερα από 40 επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.Ήταν ο Επιστημονικός Σύμβουλος της ιστορικής σειράς «Ιωάννης Καποδίστριας-η ζωή και το έργο του», που προβλήθηκε το 2019 στο Cosmote History. Στο επιστημονικό του έργο περιλαμβάνονται άρθρα σε ιστορικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους στα ελληνικά,αγγλικά και γερμανικά.

Ο Δρ. Σπύρος Βλαχόπουλος αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1990) και αναγορεύθηκε διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μονάχου (1995) με θέμα διατριβής τη σχέση της ελευθερίας της τέχνης με την προστασία της νεότητας. Το 2003 εξελέγη λέκτορας, το 2007 επίκουρος, το 2012 αναπληρωτής καθηγητής και το 2016 καθηγητής πρώτης βαθμίδας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Δημόσιο Δίκαιο με έμφαση στο Συνταγματικό Δίκαιο. Διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και έχει συγγράψει μεγάλο αριθμό βιβλίων και άρθρων κυρίως για θέματα συνταγματικής ιστορίας, ερμηνείας του Συντάγματος και προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Δικηγορεί σε υποθέσεις δημοσίου δικαίου. Eίναι μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Την εκδήλωση συντόνισε ο επιτελής της ΥΙΝ – Ιστορικός Υποπλοίαρχος (Ο) Παναγιώτης Γέροντας ΠΝ.

Για να παρακολουθήσετε το βίντεο της εκδήλωσης πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=HeKbCWexy6M