Στις 27 Ιουνίου του 2018 πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού “Αντιναύαρχος Δημήτριος Φωκάς” διάλεξη με θέμα ‘’Η Μάχη στο Ηράκλειο’’ ανοικτή προς το κοινό. Ο ομιλητής Πλωτάρχης Ιωάννης Πρεκατσουνάκης ΠΝ ανέλυσε την παραπάνω μάχη μέσα από αρχεία, ανέκδοτες φωτογραφίες, χάρτες και μαρτυρίες των συμμετεχόντων πολεμιστών και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Η ιστορική/επιστημονική έρευνα του διαλέκτη για το ιστορικό θέμα της μάχης του Ηρακλείου, πραγματοποιήθηκε διεξοδικά και με κάθε λεπτομέρεια από τον ίδιο, μέσα από επίσημες πηγές και ντοκουμέντα, προερχόμενα από Υπηρεσίες διαχείρισης ιστορικού αρχειακού υλικού και μουσεία σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς και από προσωπικές συλλογές των ίδιων των ”πρωταγωνιστών” των μαχών (Ελλήνων – Συμμάχων και Γερμανών).

Στην συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση των συμμετεχόντων σε έκθεση στολών και άλλων αντικειμένων χρήσης από τα ένοπλα τμήματα της περιόδου του Β’Π.Π. Η έκθεση είχε στηθεί στο χώρο της διάλεξης, ενώ τα εκθέματα διατέθηκαν από τις ιδιωτικές συλλογές του Πλωτάρχη Ιωάννη Πρεκατσουνάκη ΠΝ και του ιδιώτη κ. Στέφανου Μωραϊτη, και μετέφεραν νοητά τους παρευρισκόμενους στα πεδία των μαχών ζωντανεύοντας ακόμη περισσότερο τις συνθήκες των μαχών που προηγουμένως αναπτύχθηκαν από το διαλέκτη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Στρατιωτικής Ιστορίας Υποστράτηγος Γεώργιος Ραχμανίδης, ο Διοικητής του Μουσείου Ιστορίας της Πολεμικής Αεροπορίας Σμήναρχος (Ι) Ιωάννης Καρακώστας, πλήθος αποστράτων αξιωματικών όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και η σύζυγος του κ. Α/ΓΕΝ.