Κυκλοφόρησε από την ΥΙΝ η β’ έκδοση του βιβλίου του Αντιναυάρχου ε.α Κωνσταντίνου Μεταλληνού ΠΝ µε τίτλο “Ο Ναυτικός Πόλεµος κατά την Ελληνική Επανάσταση 1821-1829’’. Στους δύο τόµους του βιβλίου εξετάζεται ο ναυτικός πόλεµος κατά την Ελληνική Επανάσταση σε όλες του τις διαστάσεις.

Στον τόµο Α΄ συγκρίνονται οι δυνάµεις των αντιπάλων στόλων (ελληνικού και τουρκο-αιγυπτιακού) και αξιολογούνται η Οργάνωση/ Διοίκηση και η Διοικητική Μέριµνα/ Οικονοµική Υποστήριξη που διέθεταν και αναλύεται η Στρατηγική/ Τακτική που εφάρµοσαν. Ιδιαίτερα καταγράφονται και αξιολογούνται οι δύο βασικοί πυλώνες τους: τα πλοία και τα πληρώµατα. Επίσης εξετάζεται διεξοδικά το (πρώτο) ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραµµα για την απόκτηση ιστιοφόρων και ατµοκίνητων πολεµικών πλοίων, ενώ αναφέρονται και τα ανάλογα προγράµµατα των τουρκο-αιγυπτίων. Εκτενής αναφορά επίσης γίνεται και στη µορφή των µεγάλων ευρωπαϊκών ιστιοφόρων στόλων και στη σφοδρότητα των επικών ναυτικών συγκρούσεων της εποχής. ΄Ετσι παρέχεται στον αναγνώστη το απόλυτο υπόδειγµα για να συγκρίνει τη µορφή και τον τρόπο δράσης των αντιπάλων στόλων: του ελληνικού και του τουρκο-αιγυπτιακού.

Στον τόµο Β΄ αποτυπώνονται µε κάθε δυνατή πληρότητα οι συγκρούσεις µεταξύ των ελληνικών και των τουρκο-αιγυπτιακών ναυτικών δυνάµεων κατά την περίοδο 1821-1829 και η εµπλοκή των στόλων Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας στην τελική φάση του πολέµου. Τα διαδραµατισθέντα στη θάλασσα περιγράφονται πάντοτε σε συνάρτηση µε τα συναφή στρατιωτικά και πολιτικο-οικονοµικά συµβάντα, καθώς και τις διεθνείς εξελίξεις. Η περιγραφή και ανάλυση των κυριότερων ναυµαχιών υποβοηθείται από σχεδιαγράµµατα και χάρτες.

Η νέα έκδοση του βιβλίου διατίθεται από τα παρακάτω σηµεία πώλησης:

  • ΥΙΝ (Μαρκόνι 20, Βοτανικός)
  • ΠΟΝ
  • Παράρτηµα Αθηνών Υδρογραφικής Υπηρεσίας (Παπαρηγοπούλου 2 Πλ. Κλαυθµώνος)
  • Παράρτηµα Πειραιά Υδρογραφικής Υπηρεσίας (Ακτή Μουτσοπούλου 66)
  • Ναυτικό Μουσείο Κρήτης (Ακτή Κουντουριώτη, Χανιά)

Το βιβλίο διατίθεται µε συµβολική τιµή πώλησης :
Τόµος Α’: 10 ευρώ, Τόµος Β’: 20 ευρώ, Τόµοι Α’ & Β’: 25 ευρώ.