Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της Ναυτικής Επιθεώρησης.
Σε αυτό το τεύχος οι μελέτες έχουν έναν κοινό παρανομαστή. Την εξέταση θεμάτων που άπτονται έμμεσα ή άμεσα τόσο των στρατιωτικών επιχειρήσεων όσο και των θεμάτων ασφαλείας.

Η πρώτη μελέτη του Πλοιάρχου (Μ) Κωνσταντίνου Πολίτη ΠΝ, η οποία έλαβε το Β΄ Χρηματικό Βραβείο διαγωνισμού μελετών Ναυτικής Επιθεώρησης του 2023, αναλύει την Μικρασιατική Εκστρατεία υπό το πρίσμα της ανεπαρκούς εκπαίδευσης στην διαμόρφωση ρεαλιστικής πολιτικής Εθνικής Άμυνας και συνετής Εθνικής Στρατιωτικής Στρατηγικής. Από το κείμενο απορρέει η έμπρακτη και ιστορική απόδειξη της σημαντικότητας της διασύνδεσης της ρεαλιστικής πολιτικής Εθνικής Άμυνας με την επιτελική «παιδεία», γνώση του Αξιωματικού.
Ο Αντιπλοίαρχος Κωνσταντίνος Μιχαήλ ΠΝ, αναλύει την απαίτηση δημιουργίας στρατοχωροφυλακής στην Ελλάδα. Με την έξαρση των ασύμμετρων απειλών, η ανάγκη δημιουργίας στρατοχωροφυλακής αποκτά ξεχωριστή και ζωτική σημασία για την εσωτερική ασφάλεια. Τονίζεται μάλιστα, ότι είναι δυνατόν να υπάρξει εναντίον του κράτους συνδυασμός ασύμμετρων και κινητικών απειλών (περίπτωση υβριδικού πολέμου), οπότε γίνεται κατανοητό ότι η εξωτερική και η εσωτερική ασφάλεια έχουν άρρηκτη σχέση.

Ο Αντιπλοίαρχος Εμμανουήλ Μουρτζάκης ΠΝ αναλύει τη λειτουργία των κατευθυνόμενων βλημάτων τύπου Cruise ως τεχνολογία αιχμής με γεωπολιτικές προεκτάσεις, ενώ ο Αντισυνταγματάρχης (Γ) Κωνσταντίνος Σχοινάς τη Στρατηγική Επικοινωνία ως Συντελεστή Ήπιας Ισχύος κατά τη Διαδικασία Διαχείρισης Κρίσεως.

Σε αυτό το τεύχος, εγκαινιάζονται δύο ακόμη μόνιμες στήλες. Η πρώτη φιλοδοξεί να ενημερώνει για τις εξελίξεις στα Πολεμικά Ναυτικά άλλων χωρών, ενώ η δεύτερη θα επικεντρώνεται στην παρουσίαση νέων βιβλίων και εκδόσεων που άπτονται άμεσα ή έμμεσα της ελληνικής και παγκόσμιας ναυτικής και ναυτιλιακής ιστορίας.

Το περιοδικό Ναυτική Επιθεώρηση είναι συνδρομητικό. Για να ενημερωθείτε πώς θα το αποκτήσετε επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 2103484233, 2103484243.