Στις 18 Ιουνίου 2022, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ) και την Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού (ΥΙΝ), στο Θωρακισμένο Καταδρομικό (Θ/Κ) «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ» η εκδήλωση με θέμα: Τα Πολεμικά Πλοία στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, από τον Ατλαντικό στον Ινδικό Ωκεανό.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, ο Πλωτάρχης (Ο) Αθανάσιος Παπαδημητρόπουλος ΠΝ, ιστορικός-επιτελής της ΥΙΝ, περιέγραψε με παραστατικό τρόπο την επιχειρησιακή δράση των ελληνικών πλοίων από την έναρξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου έως τις αρχές του 1944. Συνεχίζοντας την παρουσίαση, ο Ανθυποπλοίαρχος (Ε) Βλάσιος Οικονόμου ΠΝ, ιστορικός-επιτελής της ΥΙΝ, ανέδειξε τη δράση των ελληνικών πλοίων στον Βόρειο Ατλαντικό μέσα από το Φωτογραφικό Αρχείο της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού, επικεντρώνοντας την ομιλία του στις κορβέτες «ΚΡΙΕΖΗΣ» (F49) και «ΤΟΜΠΑΖΗΣ» (F89). Οι κορβέτες αυτές, έλαβαν μέρος, από τις αρχές του 1944, σε συνοδεία συμμαχικών νηοπομπών στον Βόρειο Ατλαντικό και συμμετείχαν στην Απόβαση της Νορμανδίας στις 6 Ιουνίου 1944. Αποτέλεσμα αυτής της δράσης ήταν τα δύο πλοία του ελληνικού ναυτικού μαζί με τις συμμαχικές δυνάμεις να οδηγήσουν την Ευρώπη στην απελευθέρωσή της.

Στο δεύτερο μέρος της διάλεξης ο Αρχιπλοίαρχος ΠΝ ε.α Λεωνίδας Τσιαντούλας, Αντιπρόεδρος του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ, ανέλυσε με χαρακτηριστικό τρόπο τη δράση του Θωρακισμένου Καταδρομικού (Θ/Κ) «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ» στον Ινδικό Ωκεανό. Η παρουσίαση προέρχονταν από το ανέκδοτο Φωτογραφικό Αρχείο του Ναύτη Αντώνιου Δούκη, μέλος του πληρώματος κατά τους πλόες του πλοίου στο Σουέζ και την Βομβάη.

Την εκδήλωση προλόγισαν ο Πρόεδρος του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ Αντιναύαρχος ΠΝ ε.α Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν (επίτιμος Αρχηγός Στόλου), ο Κυβερνήτης του Θ/Κ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ» Αρχιπλοίαρχος Σωτήριος Χαραλαμπόπουλος ΠΝ καθώς και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού Πλοίαρχος Ιωάννης Καμπόλης ΠΝ. Τέλος, την εκδήλωση συντόνισε ο Αντιναύαρχος (Ο) ΠΝ ε.α Δημήτριος Μπαλόπουλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ.