Την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021, διεξήχθη επετειακή εκδήλωση μνήμης στον αύλειο χώρο του κτηρίου της κοινότητας Αμπελακίων, στο πλαίσιο των εορτασμών «Σαλαμίνια 2021» που οργάνωσε ο Δήμος Σαλαμίνας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Γεώργιος Παναγόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Παντελής Διολέτης, η Πρόεδρος της Κοινότητας Αμπελακίων Σταυρούλα Μαγιάτη, οι οποίοι απεύθυναν χαιρετισμό και ο Ναύαρχος ε.α. Δημήτριος Ελευσινιώτης ΠΝ, πρώην ΥΦΕΘΑ, επίτιμος Α/ΓΕΝ και νυν Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σαλαμίνας.

Τις Ένοπλες Δυνάμεις εκπροσώπησαν ο Διοικητής του Ναυστάθμου Σαλαμίνας, Αρχιπλοίαρχος Παναγιώτης Δημητρόγλου ΠΝ.

Η Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού τίμησε την εκδήλωση, με την ομιλία του Σημαιοφόρου (Ε) Μ. Κατσικαρέλη με τίτλο: «H έννοια της ελευθερίας μέσα από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Διακύβευμα και κληρονομιά.» Βασικοί άξονες της ομιλίας ήταν η έννοια της ελευθερίας όπως την κατανοούσαν οι αρχαίοι Έλληνες, οι λόγοι αποφασιστικότητας των Σαλαμινομάχων, η έλξη των επαναστατημένων Ελλήνων του 1821 για την Ναυμαχία της Σαλαμίνας και η προσφορά της στην διάσωση του Δυτικού Πολιτισμού.

Την εκδήλωση μνήμης πλαισίωσε μουσικά η Φιλαρμονική του Δήμου Σαλαμίνας.